Výroba muštu
RÍPRAVA JABLKOVÉHO ŠŤÁVU V ŠKOLÁCH
Toto je príručka „ako na to" na výrobu čerstvej jablkovej šťavy v školách, pre školy s alebo
bez zariadenia na lisovanie šťavy.
Lisovanie čerstvej jablkovej šťavy je zábavná aktivita obľúbená u všetkých vekových kategórií. Je to skvelý, interaktívny spôsob
využite veľké množstvo jabĺk a 99,9% detí si zamiluje sladké, zlaté, prírodné
džús, dokonca aj tie, ktoré predtým povedali „Nemám rád jablkový džús" (po tom, čo som pravdepodobne vyskúšal džús
z koncentrátu). Táto činnosť si vyžaduje určité špeciálne vybavenie a dohľad dospelej osoby
stojí za námahu získať vybavenie. Ak organizujete udalosť ako „Apple Day" alebo
školský veľtrh, je to skvelá praktická aktivita, do ktorej sa môže zapojiť každý a vy budete mať
ľudia stojaci v rade na lahodný džús... prečo si neúčtovať malý poplatok za pohár, aby ste získali prostriedky!
VYBAVENIE: KÚPIŤ ALEBO ZAPOŽIČAŤ?
Napriek tomu, že je úžasne robustné a jednoducho sa používa, dobré zariadenie na lisovanie šťavy nie je lacné.
Dve hlavné veci, ktoré budete potrebovať, sú lis a škrabka (stroj, ktorý drví jablká
pred lisovaním). Kvalitný lis a pri tomto type naozaj nechcete preskočiť kvalitu
stroje, sa bude pohybovať od 200 do 500 libier, v závislosti od veľkosti, zatiaľ čo škrabadlo bude stáť okolo 250 libier.
Vigo vyrába kvalitné vybavenie, ktoré vydrží celý život, ak sa oň budete starať, tak toto určite áno
predstavujú investíciu, najmä ak plánujete vytvoriť podnikový projekt formou šťavy, alebo dokonca
cider! http://www.vigopresses.co.uk/AdditionalDepartments/Best-Sellers-/Presses
Vybavenie pre školský projekt odšťavovania musí dosiahnuť vysoké skóre v „najfinancovateľnejších nápadoch všetkých čias"
rebríčky! Prečo nehľadať financie od miestnych podnikov alebo nepožiadať o malý grant, akým je napríklad lotéria
ocenenia pre všetkých?
2 Projekt Orchard: Školský sprievodca – Výroba jablkového džúsu
https://www.biglotteryfund.org.uk/global-content/programmes/england/awards-for-allengland
Ďalšie možnosti
Prečo by ste sa nepozreli, či by o zdieľanie mala záujem iná miestna škola alebo iná komunitná skupina
náklady na zariadenie, aby sa jeho používanie mohlo rozdeliť? V skutočnosti stlačíte iba raz alebo dvakrát
rok, takže aj tak zostane dlho nečinný.
Nájdite miestnu skupinu, ktorá môže mať vybavenie, ktoré by vám mohla požičať alebo prenajať. Môžu dokonca prísť
a ukážeme vám, ako ho používať, a pomôže vám spustiť aktivitu v daný deň – na oplátku by možno mohli pokračovať
stánok na vašej akcii? Skúste kontaktovať miestne zberné skupiny (sieť Abundance), Transition Town
skupiny, skupiny komunitných sadov atď.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ
Lis na jablká so sieťkou (súčasť balenia)
Škrabadlo
2-3 veľké plastové džbány
Niektoré veľké dosky na krájanie
Nejaké ostré nože
Veľa jabĺk!
Niektoré plastové, flexibilné „koberčekové" vedrá a ťažké vložky do košov na zvyšné „pomice"
(odpad z rozdrvených jabĺk)
Pevný a pevný stôl alebo pracovná plocha. Možno budete musieť zvážiť optimálnu výšku
v závislosti od toho, koľko majú deti rokov (aby dosiahli na vybavenie, aby sa mohli zúčastniť).
Bezpečnostné googli a zástery (voliteľné – aby sa zabránilo striekaniu jablkovej šťavy počas jablka
zdrvujúce! Šťava zhnedne, keď oxiduje, čo nie je dobrá správa pre bielu/svetlú uniformu
košele).
NÁVOD – KROK ZA KROKOM
Lisovanie je v skutočnosti štvorstupňový proces, ktorý zahŕňa umývanie a rozštvrtenie jabĺk, drvenie
ich (tradične známe ako škrabanie) a následným lisovaním, aby sa extrahovala šťava. budete musieť
rozložte si zostavu tak, aby to fungovalo hladko, a uistite sa, že máte optimálny počet
ľudí, ktorí vykonávajú jednotlivé úlohy (určite na to môžete mať príliš málo alebo príliš veľa ľudí!).
Mať ľudí pridelených na tieto rôzne úlohy znamená, že veci budú plynúť hladko a vy môžete mať
neustála fluktuácia ľudí, ktorí sa ponoria, aby sa pokúsili otočiť rukoväťou škrabadla alebo otáčať
stlačte tlačidlo. Nastavenie štýlu výrobnej linky funguje dobre a je usporiadané v plynulom poradí:
1/. UMÝVAJTE JABLKÁ (1 OSOBA)
Toto je obzvlášť dôležité, ak sú jablká neočakávané a sedeli na zemi, ale je to tak
osvedčený postup opláchnuť všetky jablká pred odšťavovaním. Majte veľkú plastovú nádobu ako plastovú „flexi".
trug" naplnený vodou a jednoducho nasypať dávky jabĺk a pred vložením ich postriekať
ich do inej nádoby na krájače na jablká.
2/. ŠTVRTENIE JABLKÁ (1-2 OSOBY)
Celé jablká sú na škrabku príliš veľké
zuby uchopiť a preniknúť do ovocia
(myslím, že pes sa snaží uhryznúť futbal), takže ty
treba každé jablko nakrájať na štyri
štvrtí. Budete musieť použiť ostrý nôž
za týmto účelom zabezpečte, aby všetci žiaci robili
krájanie boli naučení bezpečné
technikou a sú pod dohľadom. Ak si
očakávať, že bude zaneprázdnený množstvom
ľudia, ktorí chcú šťavu vyskúšať, môže byť
užitočné pri krájaní dvoch ľudí. Títo
kúsky jabĺk by sa mali vložiť do veľkej plastovej misy, aby si ľudia v službe scrater mohli pridať
ich do stierača, keď ich potrebujú.
3/. DRVENIE ALEBO „ŠKRABENIE" JABLKÁ (2-3 ĽUDIA)
Pod výtok lisu umiestnite plastový džbán alebo inú zbernú nádobu (nedostanete veľa
šťava tečie až do ďalšieho kroku, ale keď to urobíte, zachytíte každú kvapku!).
Zvyčajné nastavenie spočíva v tom, že škrabák je bezpečne umiestnený na vrchu valca lisu (vystlaného
vybavené sieťované vrecko), aby nastrúhané jablko padalo rovno do lisu. Škrabadlo je ťažké
kus súpravy s potenciálne nebezpečnými pohyblivými časťami, takže musíte zabezpečiť, aby nespadol a
niekoho zraniť. Požiadajte dvoch ľudí, aby sa držali rukoväte na oboch koncoch, aby ich udržali stabilne, zatiaľ čo tretia
otáča rukoväťou. Alternatívne môže dospelá osoba držať rukoväť na jednom konci jednou rukou
otáčanie rukoväte s druhou (toto môže vyžadovať trochu praxe!).
Zdvíhanie škrabáka na lise a z neho vyžaduje dospelú osobu. Osobitná pozornosť sa musí venovať, keď
zabezpečenie, aby sa pri používaní (a inak!) nedostali prsty nikde do blízkosti rotujúcich zubov. A ‚NIE
Pravidlo HANDS je kľúčové, pretože ľudia sa budú chcieť pozrieť cez vrch škrabadla, aby ho videli
jablká sa macerujú a existuje pokušenie položiť si ruky na pery a pritom sa nakláňať
to isté platí pre uvoľnenie kúskov jablka, ktoré sa zachytia a neprejdú cez zuby.
Ak sa to stane, povedzte operátorovi stierača, aby zastavil, odstúpil od stroja a použil palicu
pred pokračovaním jablko uvoľnite
4/. LISOVANIE (2-3 ĽUDIA)
Dôležité: lis by mal byť pripevnený k stolu/stolu pomocou svoriek „G" na nohách. Dospelý
by mal poskytnúť dodatočnú oporu tým, že sa bude držať lisu počas otáčania rukoväte.
Keď je sud naplnený strúhaným jablkom,
požiadajte všetkých, aby ustúpili a opatrne zdvihli
škrabku a odložte ju niekam
bezpečné (zaistite, aby sa s tým žiadne deti nehrali
je dole – zuby by aj tak mohli spôsobiť zranenie).
Prehnite hornú časť sieťovaného vrecka cez hornú časť
nastrúhané jablko a opatrne vyklopte vrch
lisovacieho kola a pripevnite priečny nosník
a utiahnite krídlovú maticu. Uistite sa, že váš džbán
je správne umiestnená pod lisom,
pripravený na zlatý tok! (Pripomeňte si
deti, kde sa nachádza, a opýtajte sa ich
aby ste si dávali pozor, aby ste ho pri stláčaní neklepali).
Ľudia sa teraz môžu v otáčaní kľučky striedať.
Mladšie a menej zdatné deti môžu začať ako
začiatok je najjednoduchší. Ako sa jablko stáva
kompaktnejšie sa stáva fyzicky ťažším,
tak to môžu prebrať silnejší/starší ľudia. Ako to
ťažšie sa otáča, musí byť väčšia opatrnosť
prijaté, aby sa zabezpečilo, že celá tlač nie
začnite sa posúvať a uvoľnite sa zo svoriek.
Netlačte príliš, pretože by sa mohol zaseknúť. Akonáhle drevené lamely začnú vŕzgať a šťava
začína vychádzať naozaj penivý, je čas prestať!
5. KROK – PIŤ!
Čas žať ovocie svojej práce! Keď je jeden džbán takmer plný, prepnite ho druhým
nestráca sa žiadna šťava. Požiadajte ľudí, aby sa rozumne postavili do radu a rozdávali poháre. Nalejte každému vzorku,
počnúc malým množstvom, aby sa zabezpečilo, že to pôjde okolo – vždy sa môžu vrátiť na pár sekúnd, ak
je toho dosť!
ČISTENIE
Pomice: Odšťavovanie produkuje veľké množstvo jablkového odpadu, takže by ste si to mali naplánovať. Ideál
situácia by bola kŕmiť to zvieratá, ako sú ošípané – ak má škola to šťastie, že má farmu
tak toto je ideálne riešenie. Ďalšími možnosťami môžu byť miestna farma, mestská farma alebo stajne – niekto
možno prídete a nazbierate tento cenný zdroj krmiva.
Ďalšou možnosťou je kompostovať tento odpad, ale majte na pamäti, že jablká sú kyslé tak obrovské
množstvo môže byť potrebné rozložiť tak, aby nedošlo k preťaženiu jednej kompostovej hromady alebo zásobníka.
Vybavenie: Je dôležité, aby všetky používané zariadenia boli dobre vyčistené – kyslosť jabĺk
šťava môže poškodiť lis a škrabku, ak ju nechá hnisať ďalšiu sezónu. Ideálom je hadica
Riešenie; daj to všetko poriadne do poriadku na ihrisku. Dávajte pozor, aby ste z neho dostali všetky kúsky jablka
zákutia – niečo ako vetvička, kus či drôt je užitočný na čistenie škrabky
zuby. Pred uskladnením/vrátením sa uistite, že je všetko vysušené.
UCHOVÁVANIE ŠŤAVY
Tento zdroj bol vytvorený pre školy, ktoré nemajú prístup k sterilizačnému zariadeniu.
Čerstvá šťava je najlepšie piť hneď po vylisovaní – väčšinou zistíte, že sa vypije
hneď ako sa to stlačí – ľudia budú stáť v rade na ďalšie!
Môže sa však uchovávať až tri dni v chladničke, takže ak sa blíži stretnutie so zamestnancami, dajte
niektoré bokom a zdieľajte lásku! Toto je jednoduchý spôsob, ako vzbudiť nadšenie pre váš sad
projekt!
Po troch dňoch môže vaša šťava začať šumieť, keď začne fermentácia! Pozor na akékoľvek
zatvorené nádoby vybuchnú!
Najjednoduchší spôsob konzervovania šťavy pre
dlhšie je zmraziť ho. Môžete použiť čisté
prázdne plastové fľaše na mlieko, jednoduché plnenie
ich so šťavou (nechávajúc trochu miesta na
expanzia) a vložte ich do mrazničky.
Ďalším spôsobom je vyrobiť zo šťavy „tehly"
ktoré sa dajú ľahko stohovať, takže
lepšie využitie priestoru mrazničky. Linková šťava resp
škatule na mlieko s mraziacimi vreckami, naplňte
odšťavíme a vrch zauzlíme. Tie potom môžu byť
naukladané v mrazničke. Šťava skladovaná ako
toto môže trvať až jeden rok a tvorí a
lahodná pochúťka zdieľaná vonku v
sad v teplý letný deň!